Spørgsmål / svar (FAQ)

FAQ er en forkortelse for Frequently Asked Questions. Her kan du finde informationer og svar på de spørgsmål du måske har i forbindelse med opstart på 16:8 faste/spisemønstret.
Mine informationer og viden om 16:8 faste/spisemønstret er baseret på bogen The 8 Hour Diet af David Zinczenko og Peter Moore og diverse øvrige bøger, net-artikler m.v, herunder

5:2 Kuren af Michael Mosley og Mimi Spencer
5:2 Diæten af Kate Harrison
1-dagskuren af Martin Borch Jensen, Anders Nedergaard og Michael Jeppesen
The IF Diet af Robert Skinner

samt hjemmesider omhandlende LeanGains, Eat Stop Eat og Start Eating When.

Det er vigtigt at huske på, at det at spise i et 8-timers vindue og faste i et 16 timers vindue ikke er endnu en hurtig slankekur, men en omlægning af dels dine kostvaner og dels dine spisemønstre for at opnå de sundhedsmæssige fordele der er ved at faste – forhåbentligt med et naturligt vægttab til følge. Der er således tale om en livsstil der kan vare ved resten af livet frem for en slankekur med kalorierestriktion.

Hvorfor lige 16 timers fastevindue?

Fastevinduet er fastlagt ud fra teorien om, at de positive effekter ved fasten opleves bedst ved faste på min. 16 timer.

Kan alle gå i gang med 16:8 faste?

Følgende grupper bør slet ikke faste: børn/teens under 20, gravide og kvinder der ammer.

Patienter med insulinkrævende diabetes (både type 1 og 2), svære stofskiftesygdomme, nyligt opererede, der rekreerer og folk der tager receptpligtig medicin bør altid konsultere lægen før man påbegynder kuren.

Det er særdeles farligt at faste hvis man lider af en spiseforstyrrelse eller er undervægtig. Har du lidt af en spiseforstyrrelse tidligere kan det også være farligt at påbegynde kuren, da det kan være svært ikke at falde tilbage i gamle uhensigtsmæssige adfærdsmønstre.

Hvis man føler sig syg eller har feber bør man ligeledes afstå fra at faste men blot spise det som man har lyst til, når man har lyst til det. Bliver man utilpas af fasten bør man ligeledes overveje at droppe fasten indtil denne kan genoptages.

Sker dette vedvarende er faste måske ikke for dig – eller du kan se på om du kan/bør ændre den kost du spiser så fasteperioden bliver nemmere.

Jeg er teenager, vejer for meget, og jeg vil gerne i gang med kuren på trods af at dette ikke anbefales

Periodevis faste efter 16:8 faste/spisemønstret eller 5:2 kan ikke anbefales, da du fortsat er i voksealderen. Det er derfor meget vigtigt at du spiser til alle 3 hovedmåltider på dagen og også får sunde mellemmåltider når/hvis du er sulten.

Spis derfor en sund og varieret kost og husk også at være ung en gang i mellem og få chips og sodvand med dine kammerater. Også for dig gælder det at du kan spise alt med måde. Skru gerne op for den sjove motion – og her tænkes ikke på computerspil… ;)!

Det er også vigtigt at alliere dig med en voksen i din omgangskreds. Det behøver ikke være dine forældre men kan være en ældre søskende, en lærer, en onkel/moster el. lign. Du vil sikkert opleve, at du ikke trænger til at tabe dig nær så meget som du troede. Husk at et sundt vedvarende vægttab er maks. 1 kg. om ugen.

Hvordan kommer jeg i gang?

Forbered dig mentalt på at ændre dine spisemønstre. Overvej hvilket spisevindue der passer bedst til dig. Arbejder du for eksempel et sted hvor du spiser sammen med kolleger og hvor du er glad for kantinen etc., fungerer det måske bedst for dig at starte dit 8-timers vindue umiddelbart før frokostpausen, så du ikke går glip af det sociale ved at spise frokost sammen med kollegerne.

Læg al gammelkendt teori om at man skal ned på 1200 kcal om ugen for at tabe sig på hylden, da du på en fastebaseret livsstil ikke må leve kalorierestriktivt på samme måde som de gængse slankekure.

Du må aldrig nogensinde kommer under det der kaldes dit BMR i kalorier og du kan læse meget mere om dette i de efterfølgende afsnit.
Jeg vil anbefale dig at søge informationer om 16:8 faste/spise mønstret og sætte dig grundigt ind i den periodiske fastes grundprincipper først.

Søg også informationer om 5:2 som er anden populær metode til periodisk faste. Her kan jeg anbefale http://www.klidfaster.dk der indeholder et godt FAQ og god information på dansk samt link til en interessant dokumentar om periodevis faste lavet af BBC Horizon (Dr. Michael Mosley).

I det hele taget er det vigtigste at du tager ansvar for dit eget forløb med faste. Alle er forskellige med hver vores udgangspunkt. Det er kun dig der kan tage stilling til hvad det er det bedste for dig i dit forløb. Du må gerne søge råd og vejledning i gruppen men i sidste ende er det din egen beslutning, hvilke råd og retningslinier, du følger, og om du vil følge disse.

Det er ikke blot en god idé at veje dig inden du går i gang så du kender dit udgangspunkt men også at måle dig med et centimetermål.De interessante mål er her taljen (2 fingerbredder over navlen), hofter, lår og overarme.
Du vil nemlig opleve at du taber flere cm. end kiloene egentligt indikerer og så er det rart at have mulighed for at tage og sammenligne disse mål som motivation og ledesnor.

Hvad må jeg indtage/drikke under fasten?

I modsætning til 5:2 er der tale om en total faste i 16 timer. Kaloriefri drikke er OK – og her inkluderer vi også light sodavand selvom der er en smule kalorier i (da nydelsen ved at man kan tage en sodavand opvejer de ulemper der er ved kalorierne). Forsøg dog altid at vælge den mest kaloriefattige af de alternativer der er.
Dvs. kaffe, te, vand, danskvand uden kalorier, kaloriefri sodavande, light-sodavand etc.

Mht. mælk i te og kaffe er det bedst hvis du kan undvære. Kan du ikke det er det OK at ”snyde” hvis du vælger det mest kaloriefattige af de alternativer der er, og du samtidigt forsøger at trappe ned. Du bedes dog have for øje at du på sigt bør undvære helt da indtagelse af kalorier i fastevinduet bryder fasten.

Hvis du har læst i Ude og Hjemme at du gerne på 8 timers kuren må drikke kaffe med mælk og sukker er det fordi de antager at dit spisevindue er fra 10:00 – 18:00 og at du dermed drikker din morgenkaffe indenfor spisevinduet.

Husk at denne side ikke bekender sig til 8 timers kuren som endegyldig teori men mere går ind for en bred tilgang til 16:8.

Hvor mange måltider skal/må jeg spise i mit spisevindue?

Det bestemmer du selv. Typisk anbefales det at spise 2-3 større måltider og min. et mellemmåltid. Det vigtigste er, at det holdes inden for vinduet på 8 timer, at du når over dit BMR samt får sund fedt, mager protein og langsomme kulhydrater.

Hvornår er det bedst at placere sit spisevindue?

Det kommer helt an på dig, din hverdag og din krop. Det gælder om at finde de tidspunkter der passer bedst for dig i forhold til sociale ting, familien, arbejde, træning etc.

De fleste vælger dog at placere det eks.vis 10-18, 11-19, eller 12-20.

Det er dog vigtigt at du ikke snyder dig selv for en vigtig livsstilsændring, når du placerer dit spisevindue. Spiser du eksvis størstedelen af dine tomme kalorier når du sidder foran fjernsynet om aftenen inden du går i seng er det fristende at lægge sit vindue 14-22. Men ved at lægge det 12-20 lukker du jo netop for den mulighed og og alene af den årsag vil du opleve større sundhed og velvære.

Jamen så får jeg jo ikke morgenmad?

Det er en myte at morgenmaden er det vigtigste måltid på dagen. Der er derfor ikke noget til hinder for at du springer morgenmåltidet over/udskyder dette.

Du kan evt. vælge at lægge dit spisevindue således, at du får morgenmad hver dag men så skal dit aftensmåltid ligge indenfor 8 timer fra morgenmaden. Du kan også vælge at spise et morgenmadsmåltid som dagens første måltid uanset hvornår dit spisevindue starter, hvis du er glad for morgenmaden som måltid.

Det er op til dig hvad du foretrækker – prøv dig frem.

Du kan læse mere om ”morgenmadsmyten” her:
http://well.blogs.nytimes.com/2013/09/10/myths-surround-breakfast-and-weight/?_php=true&_type=blogs&_r=0

Skal spisevinduet ligge på samme tidspunkt fra dag til dag?

Ikke nødvendigvis. Du kan lave om på placeringen i forbindelse med et socialt arrangement el lign. Husk dog at det er vigtigt at du altid har min. 16 timers faste på hver side af dit spisevindue.

I praksis betyder det at dit spisevindue vil blive afkortet når/hvis du vælger at flytte spisevindue

Hvordan skal jeg spise i mit spisevindue?

Det er vigtigt også at se på kosten når du starter op på/følger 16:8 hvis vægttab også er med på din liste over hvad du ønsker at opnå med fasten. En sund, varieret og alsidig kost der indeholder såvel animalsk som vegetabilsk protein, sund fedt, masser af fibre og langsomme kulhydrater er optimal på denne livsstil. Det er dog vigtigt at din mentale indstilling til denne livsstil ikke er at du er på kur og derfor lever af råkostsalat og proteinshakes. På 16:8 er det – som på alle fastekure – vigtigt at du får nok at spise og ikke mindst nok sund fedt. Nok at spise i denne kontekst er min dit BMR – og helst ikke over 80% af dit TDEE, hvis du ønsker vægttab. Årsagen til at du ikke må spise kalorierestriktivt er at du risikerer at kroppen ikke får udnyttet fasten optimalt og dermed tærer på muskler fremfor fedt.

Den periodevise faste – herunder 16:8 og øvrige varianter – hjælper os med at finde vejen til at beherske begrebet ”alt med måde”, da denne livsstil på sigt ”nulstiller” de mekanismer, der har styret vores tidligere spisevaner.

Hvis du følger rådene om en sund og varieret kost der inkluderer protein, sunde fedtstoffer, fibre og gode langsomme kulhydrater – hvilket vil sige med lavt glykæmisk index (GI) og glykæmisk load (GL) – vil det hjælpe dig til at undgå store udsving i blodsukkeret. Samtidigt er det vigtigt at slutte fred med at du ikke er på kalorierestriktiv kur og sørge for at få nok at spise hver dag. Det handler ikke om mængden men om den måde du sammensætter din kost på.

I forbindelse med opstart på 16:8 er det tilrådeligt at tælle kalorier i en periode for at undgå at du spiser mere end du forbrænder / får alt for lidt – samt for at se på om der eksvis skal skrues op for fedtindtaget. Selv talte jeg i 14 dage og tager nu kun stikprøver ind i mellem.

Bruger du apps til dette formål så sørg for at dit kaloriebehov indstilles manuelt til det ønskede antal kalorier – husk ikke under dit BMR – og at fordelingen af næringsstoffer ændres til 30% fedt og kulhydrat og protein til det som er relevant for den livsstil du ønsker at forfølge. Du kan læse mere om fordeling af næringsstoffer her:

http://iform.dk/kost/sund-vaegt/spis-rigtigt-og-tab-dig-mere

Følger du 16:8 efter 8-timers kurens principper har du nok læst i de danse ugebladsgengivelser af kuren, at du kan spise alt du har lyst til at det du har lyst til. Det er en sandhed med modifkationer for du vil sandsynligvis opleve at du ikke taber dig, hvis du spiser mere end du forbrænder – på trods af fasteperioden.

Du kan læse mere om 8 timers kuren og 16:8 i følgende indlæg her på bloggen:
https://168paadansk.wordpress.com/2014/02/16/forskellen-pa-168-og-8-timers-kuren/
og
https://168paadansk.wordpress.com/2014/02/17/anmeldelse-af-bogen-bag-8-timers-kuren-the-8-hour-diet-kindle-versionen/

Det er vigtigt at understrege at dette er ikke en slankekur men en livsstil
Slut derfor fred med at der er dage hvor du gerne vil have kage og spis et stykke god kage (gerne smørbagt så du også får lidt sundt fedt) med god samvittighed. Det samme gælder lakridser, vingummier, chokolade, alkohol, hurtige kulhydrater etc. Alt med måde – men ikke alt på daglig basis.. 😉

Hvad er ketose og er den vigtig for 16:8?

Ketose er en tilstand som kroppen kan komme i hvor den forbrænder meget fedt da den ikke har særligt mange kulhydrater at forbrænde. Denne tilstand kræver således at man spiser meget få kulhydrater for at få kroppen til at forbrænde fra fedtdepoterne.

Det er ikke entydigt videnskabeligt bevist at et fastevindue på 16 timer er nok tid uden kulhydrater til at kroppen kan nå at komme i ketose men en del af os oplever at vi taber os mere i cm. end i kilo – hvilket umiddelbart tyder på at vi taber os mest i fedt.

Hvorvidt dette er belæg nok til at sige at vi dermed har været i ketose er nok tvivlsomt. Ketose er i sig selv ikke et formål med 16:8 men man kan jo selv eksperimentere med at opnå denne tilstand ved at Google det. Jeg er ikke selv ketose-jæger.. 😉

Hvad er 5:2, hvad er forskellen på 5:2 og 16:8 og hvad betyder FD (fastedage) og SD (spisedage):

5:2 er en anden model for periodevis faste hvor du hver uge let-faster i 24-36 timer på op til 500 kcal. Læs mere her: http://www.klidfaster.dk.

Forskellen på 5:2 og 16:8 er forenklet sagt at 16:8 er en daglig 0-kcal faste på 16 timer i træk og at 5:2 er 2×24-36 timers let faste pr. uge.

FD = fastedage er et begreb indenfor 5:2 verdenen til at beskrive fastedagene på op til 500 kcal.

SD = spisedage er et begreb indenfor 5:2 verdenen til at beskrive spisedagene.

De andre varianter af periodevis faste er 4:3 (4 spisedage og 3 fastedage), 6:1 (6 spisedage og 1 fastedag) og 1:1 – 1 spisedag efterfult af 1 (let)fastedag etc. Principperne for 4:3 og 6:1 er de samme som på 5:2 bortset fra antallet af spise-/fastedage. 1:1 eller ADF adskiller sig lidt fra de øvrige, da der både er varianter med letfaste og faste på 0 samt varianter med 36 timer faste og 24 timers faste.

Ønsker du at kombinere 16:8 og 5:2 bedes du læse afsnittet om dette nedenfor.

Hvor mange kalorier kan jeg spise og stadig forvente et vægttab?

Såfremt du har det bedst med at følge dit kalorieindtag selvom dette ikke er en traditionel slankekur, er det vigtigt at være OBS på 3 faktorer. BMR, aktivitetsniveau og TDEE.

Først BMR (basal metabolic rate) – det er de kcal dit stofskifte har brug for at holde din krop i gang i 24 timer hvis du bare sidder mussestille.

Du må aldrig komme under dette BMR på dagsbasis for så vil du ikke kunne udnytte fasteperioden fuldt ud – og det er heller ikke sundt i det lange løb.

Heldigvis bevæger vi os også i løbet af dagen, og derfor skal vi regne aktivitetsniveau med for at få vores tal for TDEE (total daily energy expenditure). TDEE er de kalorier der skal indtages hvis vi ønskede at vedligeholde vores nuværende vægt i status quo.

Der er en smart online beregner lige her – http://thefastdiet.co.uk/how-many-calories-on-a-non-fast-day/.

Indtast blot dine værdier for køn, alder, højde, vægt og aktivitetsniveauu og klik Calculate – og så beregnes dine tal for dig.

Da vi med 16:8 faste foretager nogle livsstilsændringer i form af mindre kostjusteringer kan dette i kombination med fasteperioden i sig selv være nok til et vægttab.
Har du dog levet efter kurens principper i 3-4 uger uden at opleve et vægttab – eller har du ramt en stilstand i dit vægttab længere end 3-4 uger – et plateau – kan det være en ide at skrue på nogle parametre for at få gang i vægttabet (igen).

Det kan være yderligere kostjusteringer, mere motion eller at skære i sit kalorieforbrug – man må dog aldrig komme under BMR.

Jeg vil gerne bruge en online tjeneste eller en app til beregning af kalorier. Hvilken kan/skal jeg bruge.

Du kan f.eks. bruge Kalorietabel.dk.

Vores ”faste-kollega” Klidmoster/Klidfaster som har en virkelig god hjemmeside om den form for periodisk faste, der kaldes 5:2 (www.klidfaster.dk) har skrevet et godt indlæg om hvordan man udregner kcal-indhold i forskellige råvarer og hele retter – og det kan du finde lige her sammen med anden god generel information om periodevis faste –dog med afsæt i 5:2.

Derudover kan du bruge http://www.madlog.dk, appen LifeSum, PFA Sund (både app og www), My Fitness Pal og hvad der ellers findes. Du skal dog være OBS på at disse tjenester beregner dit daglige kaloriebehov efter et bestemt ugentligt vægttab – og det tager ikke højde for fasten. Det er således min. dit BMR du bør indtage og helst min. 80% af TDEE.

Hvilket vægttab kan jeg forvente på 16:8?

Det er individuelt og kommer an på mange faktorer, herunder spisemønstre før 16:8, evt. ændringer i motionsfaktorer, startvægt i forhold til højde etc. Bogen bag 8 timers kuren og dermed tillægget i Ude og Hjemme rapporterer om meget høje vægttab men der er her tale om eksempler taget ud af en sammenhæng og ikke en seriøs statistisk beregning.

I starten vil man opleve at der sker en udrensning i kroppen som følge af fastevinduet og dermed evt. også øget vægttab i form af væske. Når dette er stabiliseret vil vægttabet på 16:8 gnsntl. være det samme som på andre livsstilsændringer – og husk at et sundt vægttab – når det er stabiliseret – er maks ½ – 1 kilo om ugen.

Kan jeg kombinere 16:8 med 5:2?

Der er ikke noget til hinder for at du en uge kører 16:8 og næste uge kører 5:2 – det kræver dog lidt omtanke og omstillingsevne at holde styr på de forskellige fasteformer og retningslinier, men det er bestemt ikke umuligt blot besværligt.

Det bliver straks lidt vanskeligere at blande i løbet af ugen. Du skal have rigtigt godt styr på de forskellige former så det kan kun anbefales hvis du er virkelig erfaren faster, da du ikke må køre kalorierestriktion de 5 spisedage – men blot indtager maden indenfor et otte timers vindue.

En metode kunne være følgende mønster:

Søndag kl. 20:00 til tirsdag kl. 08:00 – 5:2 fastedag med op til 500 kcal (600 kcal for mænd)
Tirsdag kl. 08:00 – Tirsdag kl. 20:00 5:2 spisedag uden kalorierestriktion
Tirsdag kl. 20:00 – onsdag kl. 12:00 – 16 timers faste
Onsdag kl. 12:00 – onsdag kl. 20:00 – 8 timers spisevindue uden kalorierestriktion
Onsdag kl. 20:00 – fredag kl. 08:00 – 5:2 fastedag med op til 500 kcal (600 kcal for mænd)
Fredag kl. 08:00 – Fredag kl. 20:00 5:2 spisedag uden kalorierestriktion
Fredag kl. 20:00 – Lørdag kl. 12:00 – 16 timers faste
Lørdag kl. 12:00 – Lørdag kl. 20:00 – 8 timers spisevindue uden kalorierestriktion
Lørdag kl. 20:00 – Søndag kl. 12:00 – 16 timers faste
Søndag kl. 12.00 – Søndag kl. 20:00 – 8 timers spisevindue uden kalorierestriktion

Kan 16:8 kombineres med andre diæter?

Slankekure, nej – diæter, ja! Du kan sagtens spise vegetarisk, vegansk, LCHF, paleo og den type kostformer – så længe du spiser sundt og varieret med omtanke.

Hvis du spiser striks LCHF, Atkins, Paleo m.v. vil du dog ikke kunne få de fulde positive effekter af en varieret kost, da du så har skåret fuldkorn, nogle grøntsager og bær helt eller delvist væk – men du har til gengæld også skåret hurtige kulhydrater og sukker helt eller delvist væk.

På denne hjemmeside eller i denne facebookgruppe anbefaler de dit og dat… :

Sæt dig ind i den officielle teori bag 16:8 faste/spise mønstret (herunder bl.a. 8 timers kuren) og andre periodevise faste kure og tag alt andet med et gran salt.
Det meste du møder i sådanne grupper er antagelser og hjemmestrikkede fortolkninger af kurens principper.
Ofte har de, der opsøger grupperne blot ædt ugebladstillæget råd og har ikke en kritisk tilgang til det de har læst – fordi de så gerne vil tro på det. Det kan skabe lange tråde som forvirrer og vildleder.
Det kan desuden skabe et meget usundt forløb hvis man kun søger sine informationer sådanne steder. I stedet er det vigtigt at tage ansvar for din egen faste. Søg selv viden i teorien bag og lad dig ikke påvirke af rygter, 2. hånds-informationer og “gode råd”.

Det gælder i øvrigt også alt hvad du læser her – jeg er ikke ekspert men deler ud af egne erfaringer og giver råd baseret på disse. Det er ikke sikkert at de passer på dig… 😉

Jeg bliver dårlig af at faste – bør jeg stoppe?

Det er meget almindeligt at man bliver en smule svimmel og reagerer kraftigt fysisk på de første fastedage – men kroppen vænner sig til det. Du vil dog sandsynligvis opleve mindre ubehag på denne fasteform end ved opstart på for eksempel 5:2. For begges vedkommende gælder det dog at ubehaget bør være forbigående.
Men fortsætter du med at få det underligt, er det et vink med en vognstang, at denne metode ikke er noget for dig.

Kommer fasten til at hæmme mig socialt?

Ikke hvis du planlægger smart. Du kan ændre dit spisevindue til at passe ind i dine planer. Du bør dog altid efterstræbe 16 timers faste før og efter dit spisevindue så det vil ofte være dit spisevindue der enten må gøres kortere eller startes senere dagen efter.

Kan det passe at jeg får dårligt ånde?

Det kan desværre godt passe. Når kroppen har forbrændt lagrene af kulhydrat går den hardcore fedtforbrænding i gang. Det udløser nogle ketonstoffer som kan give rigtig dårlig ånde. Så børst tænder en ekstra gang, snup en pastil eller et stykke sukkerfri tyggegummi (men kik lige på kalorieindholdet). Du kan også opleve at din kropslugt vil blive …. ”anderledes”.

Mine toiletbesøg bliver lidt … besværet …. efter jeg er begyndt at faste – er der noget jeg kan gøre?

Ja, sørg for at få fibre nok. Tag evt. HUSK (loppefrøskaller) rørt op i vand og sørg for at drikke nok.

Jeg taber mig ikke – gør jeg noget forkert?

Måske?
Hvis du vejer dig dagligt vil du opleve store udsvingninger på vægten – det gør man også hvis man ikke er på kur).

Hvis du ikke spiser færre kcal end du forbrænder jf. dit TDEE vil du ikke opleve de samme vægtmæssige sidefordele af fasteperioden som hvis du er i kalorieunderskud.

Der vil komme uger hvor vægten står stille – og sådan er det bare. Husk på at vægtabet er en bonus – og at du sagtens kan ha’ mistet cm i stedet for kg.

Har din stilleperiode varet mere end 3-4 uger kan det være en ide at skrue lidt på parametrene –men hvis dit BMI er under 25 kan det også være at din kropsvægt har nået sit naturlige leje – men at du blot er uenig med din krop. Det bedste du kan gøre i denne situation er at forlige dig med din vægt og evt. fortsætte med 16:8 eller en anden periodisk faste metode for de sundhedsmæssige årsager.

Har du et par gode råd til dem der gerne vil leve efter principperne i 16:8 faste/spisemønstret?

Som nævnt tidligere er det i mine øjne vigtigt, at man tager ansvar for sin egen diæt og faste – og bruger tid på at sætte sig ind i det hele i stedet for bare at kaste sig ud i det på et selvbestaltet og hjemmestrikket grundlag – eller det der har været trykt i et tilfældigt ugeblad.

Det er også vigtigt at sætte sig ind i andre metoder til periodevis faste og den teori der ligger bag, da der kan være andre metoder der passer bedre ind i dit liv og din hverdag.

Hvis du følger principperne hensigtsmæssigt, vil du blive klogere på hvilke mekanismer der driver dig og dine spisevaner. Du kan forvente at lære noget om hvad der er ægte appetit – – og ikke bare at spise på bestemte tidspunkter. Også hvad der er sult, tørst og hvad der er guffen af kedsomhed.

Forhåbentligt lærer du også at sætte pris på den mad du spiser. Husk at dette også er en sundhedskur! Spis derfor helst så vidt muligt gode råvarer i stedet for færdigretter og pulversovse – selvom de nemme løsninger også kan have deres berettigelse ind i mellem.

FAST VEL! 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s