Anmeldelse af bogen 4:3 kuren af Dr. Krista Varady & Bill Gottlieb

IMG_0713

Edit: Jeg har modtaget flere spørgsmål i diverse facebookgrupper og derfor – samt afledt af dette indlæg fra Anders Fabricius Nedergaard http://www.kropblog.dk/52-den-falske-faste/- har jeg gennemlæst hele teoridelen af bogen igen og har fundet anledning til at uddybe og korrigere noget i den oprindelige anmeldelse. Nye kommentarer pr. 26.08.14 er derfor angivet med fed og kursiv.

Jeg har modtaget et eksemplar af bogen 4:3 Kuren fra Politikens Forlag til anmeldelse på bloggen. Bogen udkommer den 28. august 2014 på dansk.

Det første der slår mig er at der desværre er en fejl i oversættelsen af denne bog som på engelsk hedder The Every Other Day Diet – da den er oversat til 4:3. Der er ikke tale om 4:3 faste men om 1:1 faste hvor man letfaster på fastedagen. Dette er forvirrende og det bærer præg af at forlaget ikke har allieret sig med folk med forstand på faste inden oversættelsen, hvilket er ærgerligt.

Dette er dog heldigvis ikke en gennemgribende problemstilling og man føler sig i trygge nok hænder ellers i løbet af bogen.

Dernæst slår det mig at dette er en SLANKE-kur og ikke (kun) en fastelivsstil. For bogen lover 6 kilo på 4 uger og 2 størrelser. Men det sælger bøger i det segment, der gerne vil finde den nye hellige gral indenfor kur-verdenen..;).

Hvis man har læst om periodevis faste og har set Mosleys dokumentar, vil man vide at Krista Varady er en meget anerkendt forsker inden for periodevis-faste verdenen, og det er også gennemgående i bogen at alle udtalelser er funderet i videnskabelige forsøg.

Faktisk henviser Mosley også til en del af hendes forsøg, når han fremlægger evidens for at periodevis faste fungerer og hvordan det fungerer. Netop derfor tager forsidens (tomme?) løfter en del af seriøsiteten fra hvad der ellers er en sværvægter indenfor fasteverdenen.

Bogen indeholder såvel videnskabelige fakta som opskrifter. Opskrifterne er fine såvel til 1:1 med letfaste samt på 5:2 og 4:3 eller bare med ønsket om en slank livsstil for øje.

I sidstnævnte tilfælde skal man jo dog ikke nøjes med de 500 kalorier på daglig basis så der skal suppleres med andre måltider i løbet af ens dag, hvis det er den livsstil man vælger.

Kristas foretrukne metode er et måltid á 400 kalorier (frokost) og en snack á 100 så det er sådan opskrifterne er inddelt. Det er således med denne måltidsfordeling, at hun har gennemført sine forsøg. Dog kan frokostopskrifterne sagtens bruges til aftensmad i stedet, hvilket Krista også lægger op til er OK.

Det fremgår ikke tydeligt i bogen, hvorfor det er valgt at letfaste fremfor faste på 0 kcal men hvis man kender til Kristas forskning ved man, at det er fordi, at hun har fundet ud af at faste på 0 kcal i et 1:1 mønster medfører forøget risiko for tab af muskelmasse. Hendes anbefaling er derfor at man indtager meget protein på fastedagene for at imødekomme denne risiko.

Vælger man alligevel at faste på 0 er hendes anbefaling, at man indtager dobbelt dagsration af protein på spisedagene. Det er ærgerligt, at dette ikke fremgår af bogen, da der er mange fra 5:2 og 4:3 verdenen, der vælger at faste på 0 kcal på deres fastedage og som derfor – hvis de vil afprøve denne variant af 4:3 – nok typisk ville vælge at fortsætte med at faste på 0 kcal uden at kende til de videnskabelige modargumenter.

I en sidebemærkning i afsnittet om hvorfor hun anbefaler 500 kcal nævner Krista faktisk at hun har gennemført forsøg på mus hvor der blev fastet på forskellige kalorieindtag, herunder 0, for at finde det mest gavnlige procentuelle indtag af kalorier på fastedagene. Konklusionen blev at det var ved 25% af ens ligevægtsindtag – eller det hun har simplificeret til 500 kalorier da det svarer til gennemsnittet. Ved dette indtag sås den bedste kombination af vægttab samt sundhedsmæssige fordele – idet hun specifikt nævner minimering af risiko for hjertekar-sygdomme samt diabetes 2.

Det vi normalt kender som spisedage indenfor 5:2, kalder Krista for Spis Frit dage. Og det mener hun faktisk bogstaveligt (bortset fra at hun pointerer vigtigheden af proteiner og fedt).

Hun nævner ikke TDEE eller ligevægtsindtag men siger dog, at deltagerne i hendes forsøg i gennemsnit spiste 110% af hvad de ville normalt – altså 110% af TDEE og alligevel tabte de sig. Hun går også ind for, at man spiser nok fedt – for hun har faktisk fundet ud af, at folk der indtager nok fedt på deres spis-frit dage, taber sig mere, end folk der lever fedtfattigt.

Krista har endda været så venlig at inkludere et program til vedligeholdelse af vægten. Dette kalder hun 4:3 Succesprogrammet.

Det går kort fortalt ud på at letfaste 3 dage i ugen – men her på 1000 kalorier og spise frit de øvrige dage. Hun anbefaler også, at man dyrker mindful spisning, motion og portionskontrol – alle emner der kort behandles i bogen.

Konklusion:

Bogen kommer virkelig vidt omkring. Den gennemgår en masse af Kristas studier, og de konklusioner, der er draget på baggrund af disse.

Den fortæller dig, hvordan du skal forholde dig til dine letfastedage, og hvordan du skal forholde dig til dine spis-frit dage.

Den indeholder opskrifter på dels 400 kalorier måltider og på dels 100 kalorier snacks og fortæller hvorfor, at det er den mest hensigtsmæssige måde at fordele sine kalorier på.

Bogen fortæller også om fordelene ved at dyrke motion, når du er på 4:3 kuren, og den giver et bud på hvordan du kan holde vægten.

Der er således tale om en bog der følger en i hånden hele vejen igennem ens nye livsstil fra vægttab til vedligehold

Skal jeg komme med et par kritikpunkter, er det, at bogen fokuserer meget på vægttab og knap så meget på alle de andre fordele som man også ser ved periodevis faste, og hvordan du opnår disse.

Det synes jeg er ærgerligt, men det skal ses i lyset af at Kristas forskning hovedsageligt har været i vægttab. Så hvis ønsket om vægttab er din eneste grund til at prøve faste, så er det en god bog og metode for dig.

For de af os, der ser vægttab som en bonus for en ny livsstil, er bogen stadig brugbar, da den giver en masse videnskabelig evidens, og den indeholder fornuftige opskrifter til letfastedage.

Jeg har modtaget et gratis eksemplar til anmeldelse på bloggen men meningen er min egen… 😉

– sygsodmme

2 responses to “Anmeldelse af bogen 4:3 kuren af Dr. Krista Varady & Bill Gottlieb

  1. Lyder spændende – kommer der en giveaway? 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s