5 påstande om periodevis faste – myte eller fakta

Nedenunder gennemgås de 5 oftest læste/hørte påstande om periodevis faste:

1. Hold stofskiftet i live ved at spise ofte – myte

Det er fakta at vores stofskifte stiger lidt i tiden efter et måltid da kroppen bruger energi på at fordøje maden.

Men set over 24 timer er det ligegyldigt om kalorierne er indtaget som 3 måltider, 6 måltider eller 9 måltider for den sags skyld. Så så længe man på 16:8 ikke underspiser men holder sig til de retningslinier der er angivet her er det ikke hyppigheden af måltiderne der er afgørende men antallet af kalorier og kaloriernes art (fiberholdige grøntsager eksempelvis).

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9155494, http://www.bodyrecomposition.com/research-review/meal-frequency-and-energy-balance-research-review.html#more-1389, http://www.nytimes.com/2010/03/23/health/23really.html?src=sch&pagewanted=all&_r=0

2. Spis mindre men oftere for bedre mæthed – myte

Denne påstand stammer fra et studie hvor man delte overvægtige mænd ind i to grupper.

Gruppe A fik et større måltid på x antal kalorier og fik efter 5 timer lov til at spise et måltid igen ad libitum.
Gruppe B fik 5 mindre måltider på tilsammen x antal kalorier fordelt – 1 måltid hver time – indtil de fik lov til at spise et måltid igen ad libitum.

Medlemmerne i Gruppe A spiste gennemsnitligt for 27% flere kalorier. Dog har nærstudier af dataene vist at sammensætningen på måltiderne ikke svarer til en realistisk dagskost da fordelingen på protein, kulhydrat og fedt er hhv. 15, 70 og 15.

I et nyere studie med en mere realistisk kostsammensætning viser det modsatte resultat  nemlig at færre måltider men med en højere andel af proteiner giver den bedste mæthedsfølelse.

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20339363

3. At spise mindre men oftere modvirker blodsukkerudsving – myte

Det er en udbredt misforståelse at folk der er og sunde og raske lider af store blodsukkerudsving. Faktisk er blodsukkeret meget stabilt så længe du er sund og rask – uagtet hvor ofte du spiser. Faktisk skal du faste længere end 82 timer på 0 kcal før at dit blodsukker bliver så lavt at du påvirkes mentalt. Og det er så kun i en kortvarig periode indtil hjernen lærer at bruge de ketoner der udskilles under fasten som næring.

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405701

4. Faste fremkalder hungersnødssyndrom – myte

Periodevis faste i kortere perioder – her taler vi om min. 60 timer – fremkalder ikke hungersnødssyndrom. Her og vel at mærke tale om 60 timer på 0 kcal. Faktisk er der studier der viser at forbrændingen stiger ved kortere faster på 36-48 timer.

De 60 timer er vel at mærke det laveste timeantal de forskellige studier har vist. De fleste øvrige studier viser at der er tale om tidsrummet 72-96 timer på 0 kca.

Som de forskellige former for periodevis faste er skruet sammen er der således ikke nogen fare for det længste du faster i træk på 5:2 er 60 timer – og det vel og mærke kun hvis du tager 2 sammenhængende fastedage. Da du samtidigt på dine spisedage spiser som om du ikke er på kur (dit ligevægtsindtag også kendt som dit TDEE) er der således ikke fare for at kroppen tror at det er hungersnød.

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3661473, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717, og http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10837292.

5.Faste resulterer i muskeltæring – myte

Et studie viser at ved at samle sit kalorieindtag på færre måltider taber man sig forholdsvist mere i fedt fremfor muskler.

En forsker ved navn George Cahill har i øvrigt forsket i dette og har udført forsøg med testpersoner der har indtaget 100% kulhydrater inden fasteperioden. Efter 16 timer kommer 50% af den glukose som kroppen forbrænder fra aminosyrer i musklerne og efter 28 timer er det 1005. Dette forsøg er der som nævnt ved et 100% indtag af kulhydrater. Da vi også får protein og fedt i et normalt kostindtag er der ikke fare for uforholdsmæssig muskeltæring medmindre at der er tale om faste på 0 kcal i længere tidsrum end de 36 timer som 5:2 lægger op til og slet ikke på 16:8.

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17413096

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s