Hvad er langsomme kulhydrater?

Hvis du har beskæftiget dig bare lidt med kostteori og vægttab etc. er du nok stødt på begrebet “langsomme kulhydrater” men hvad er det egentligt?

Ordet langsomt (eller hurtigt) i forbindelse med kulhydrat beskriver den indvirkning som indtagelsen af kulhydrattypen har på dit blodsukker. Dette er relevant i forbindelse med helse og vægttab idet for store blodsukkerudsving dels er usundt og dels er med til at trigge din sultfornemmelse.

Hvordan ved man så om en kulhydrattype er hurtig eller langsom? Til det brug stifter vi bekendtskab med dels det Glykæmiske Index (GI) og værdien for Glykæmisk Load. (GL).

Det Glykæmiske Index  er et system der indekserer forskellige kulhydrater efter deres blodsukkerstigning.

GI er teknisk set defineret som blodsukkerstigningen 0 til 2 timer efter indtagelsen af aktuelle fødevare, som indeholder eksvis 50 gram tilgængeligt kulhydrat og udtrykkes som en procentdel af en referencefødevares  (ofte hvidt brød eller glucose med indeks 100) blodsukkerstigning med samme indtagelsesinterval og kulhydratmængde.

GI inddeles typisk i følgende intervaller:

  • Lavt, mindre end 55, giver stabilt blodsukkerniveau.
  • Middel, mellem 56 og 69, giver varieret blodsukkerniveau.
  • Højt, over 70, giver hurtigt stigende blodsukkerniveau

Imidlertid er GI ikke det eneste indeks der har værdi når vi skal bedømme hvorvidt en kulhydrattype er hurtig eller langsom. Med udgangspunkt i en vandmelon som har et meget højt GI skal der rigtigt meget vandmelon til for at indtage 50 gram kulhydrat.

Derfor er det relevant og vigtigt også at se på værdien for GL – Glykæmisk load – da dette indeks er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en portion ganget med fødevarens GI. Det er dermed et udtryk for, hvordan kulhydraterne i maden påvirker blodsukkeret i forhold til portionsstørrelsen.

Til sammenligning :
GI-værdien fortæller kun, hvor hurtigt der sker en stigning i blodsukkeret, ved indtagelse af  den vilkårlige portion af fødevaren som giver eksvis 50 gram kulhydrat.

GL tager højde for, hvor meget af kulhydrattypen du rent faktisk har spist.

GL inddeles typisk i følgende intervaller:

  • Lavt, mindre end 10, giver stabilt blodsukkerniveau.
  • Middel, mellem 10 og 19, giver varieret blodsukkerniveau.
  • Højt, over 20, giver hurtigt stigende blodsukkerniveau

Det er desværre for omfattende at have et indeks her på siden over GI og GL men jeg kan henvise til www.kalorietabeller.dk hvor såvel GI og GL er angivet når du går ind på en fødevare – dog ret langt nede på listen over værdier. Ellers må du Google dig frem.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s